De herfst overleven

De herfst neemt steeds grotere happen uit de dag. De prachtige bomen met hun volle bladerdek: binnenkort blaast de wind alles weg als bij een pluizige paardenbloem. De donkere tijd van grijze luchten komt eraan en met weemoed denk ik terug aan het voorjaar toen we de winterjassen konden opbergen en de was weer heerlijk buiten aan de wasmolen kon drogen. We moeten een half jaar wachten voordat het opnieuw voorjaar is en dat maakt me een beetje neerslachtig en links en rechts hoor ik dat ik daar niet alleen in sta.

Herfstweemoed
Vorig jaar besloot ik dat het maar eens afgelopen moest zijn met mijn herfstweemoed. Herfst, zo beredeneerde ik, is gewoon de lente, maar dan omgekeerd. Er bloeien ook nog planten in het najaar en de temperatuur kan best aangenaam zijn. Zo lang ik het trek pak ik in plaats van de winterjas een lekker dik vest. En op zo’n kraakheldere dag waarop het koud is en de zon toch lekker fel schijnt, vind je mij buiten in de tuin om alle resterende najaarswarmte op te vangen. Als ik daar met gesloten ogen sta voel ik de zomer.

Vuurpijlen
Als het najaar uiteindelijk wint van de nazomer en zelfs de geur van rottend herfstblad wordt verdreven door de kou en je alleen nog maar uitlaatgassen, sigarettenrook en houtkachels ruikt, zorg ik ervoor dat ik geen tijd heb om te mokken. Er valt van alles te beleven: de jaarmarkt en de kermis. Even later Halloween en de appelflappenactie van de St. Jozef. De stem van Peer Martens die door het dorp galmt wanneer Sinterklaas in aantocht is. De feestverlichting in en rondom het winkelcentrum en de oliebollenkraam op het Wilhelminaplein. Voor je het weet schieten de vuurpijlen in de lucht en merk je dat de dagen alweer lengen.

Niezen
Mijn herfst en winter zullen ook dit jaar weer voorbij vliegen, want in december sta ik met de fijne cast van ‘Gilze en Rijen, op zich al een klucht’ op de planken en kort daarna beginnen de sauweldagen. Daarna moeten we gaan opschieten met bouwen voor de grote optocht, want een paar weken later lopen we verkleed door de straten en is carnaval alweer bijna voorbij. Terwijl de confetti bij lange nog niet de tuin is uitgewaaid, groeien de bladen uit de bollekes en staan de krokussen in bloei. Dan denk je: ging de winter nou zo snel voorbij? Ja, echt, voor je drie keer kan niezen is het alweer voorjaar.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.