Dieren doden

Tijdens een teamuitje van mijn werk gingen we vissen. Dat had ik nog nooit gedaan. De collega wiens idee het was stond elk weekend aan de rand van de forelvijver: een ronde poel gelegen achter een uitspanning. Terwijl we allemaal onze vishaken in het water slingerden, zeeg een collega neer op het gras. Hij ritste de pijpen van zijn ritsbroek af, vouwde zijn handen in zijn nek en ging in het zonnetje liggen. De hele middag raakte hij geen hengel aan.

Waarom?
Waarom deed die collega niet mee? Hij was geen vegetariër. Hij hield van vis en was zelfs van plan om aan het eind van de middag samen met ons aan tafel te schuiven, wanneer we onze verse vangst zouden nuttigen. De vraag hield me bezig terwijl links en rechts de forellen uit de vijver werden getrokken. Ik keek naar de plek waar mijn visdraad in het water verdween en vroeg me af hoe lang het nog zou duren voordat ik beet had. Vooral wat er daarna moest gebeuren hield me bezig. En waarschijnlijk was het de reden dat de collega met de ritsbroek niet meedeed.

Biels
Het leek een eeuwigheid te duren, maar uiteindelijk had ik beet. Ik trok het spartelende dier uit het water omhoog en naar de kant, waar ik het in een net liet zakken. De ervaren vissers naast me hadden al aangeboden om het volgende deel in het proces voor mij te doen als ik er bezwaar tegen had, maar ik had me voorgenomen om het zelf te doen. Elke dag at ik dieren die voor me waren gedood. Dit keer moest ik het zelf doen. Ik pakte de vis bij zijn staart en mepte de kop tegen een biels. Op slag hield het spartelen op.

Spijt
Het is nu tien jaar later. Twee jaar geleden ben ik gestopt met het eten van dieren en ik heb er spijt van dat ik dat niet eerder heb gedaan. Dat was beter geweest voor mijn gezondheid, voor het milieu en er waren minder dieren dood omdat ik ze zo nodig wilde eten. Koeien. Varkens. Kippen. Hoeveel vissen zijn er gedood uit mijn naam? Ik heb ze allemaal op mijn bord zien liggen en door mijn keel laten glijden zonder ooit zelf een vis te doden. Alleen die ene forel. Het is veelzeggend dat juist dat de vis is die ik me voor altijd zal herinneren.

Fotocredits: Lum3n (via Pexels)

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.