De gele lantaarnpaal

Naast het kantoor waar ik werk is een meubelwinkel. Tussen deze panden in staat een gele lantaarnpaal. Dat is gek, want alle andere lantaarnpalen zijn donkergrijs. Wanneer we in de pauze wat gaan wandelen in de stad, lopen we vaak langs de gele paal. Het valt mij op dat niemand oog heeft voor deze bijzondere exoot. Daarom breng ik het onderwerp af en toe ten sprake, zeker wanneer we in het gezelschap verkeren van stagiaires of inhuurkrachten.

Geel
‘Zie je dat? Die ene lantaarnpaal is geel,’ zeg ik dan.

‘Goh, inderdaad,’ krijg ik vaak als antwoord. Ik hoop dat ze dan uit zichzelf gaan vragen waarom die paal in een andere kleur is geverfd. Doen ze dat niet, dan stel ik de vraag zelf: ‘Weet jij waarom dat zo is?’ Als ze dan hun schouders ophalen, steek ik eens goed van wal:

Discriminatie
‘Iemand heeft dat gedaan uit protest tegen discriminatie,’ zeg ik dan bijvoorbeeld. ‘Hij wilde laten zien dat het helemaal niemand opvalt wanneer één paal net iets anders van kleur is dan alle anderen. Pas als je erop wordt gewezen zie je het. Wat dat betreft heeft hij een punt. Maar omdat de gele paal niemand opvalt kun je eigenlijk ook stellen dat zijn protestactie is mislukt.’

Zo’n uitleg kan dan het begin zijn van een heel interessant pauzegesprek.

Voetbal
Een liefhebber van voetbal vertelde ik dat de paal geel was geverfd door aanhangers van de voetbalclub NAC uit Breda. ‘Ze wilden eigenlijk alle palen in deze straat verven in de kleur van hun club, maar ze waren zo dom om hun supporterskleren aan te trekken. Enkele aanhangers van Willem II zagen ze hier bezig en kregen de mannen uit Breda te pakken. En wat deden ze? Ze verfden die gasten zelf helemaal geel.’

Meubelwinkel
Eén keer vroeg een stagiair uit zichzelf waarom de paal geel was. Dat kwam eigenlijk als een verrassing. Ik kon zo snel niets verzinnen en vertelde daarom de waarheid: ‘Dat is zo gekomen vanwege een kunstproject hier in de stad. Kunstenaars maakten objecten die mochten opvallen en toch ook goed in het straatbeeld pasten. Hier had iemand stoelen gemaakt, die zo uit de etalage van de meubelwinkel leken te komen. Ze stonden op een verhoogde ondergrond die geel was geschilderd. Die lantaarnpaal stond te dicht bij de opstelling en die hebben ze toen ook maar geel geschilderd.’

De jonge scholier begon te grinniken en zei: ‘Jij hebt echt te veel fantasie hè.’

CC foto: Marcel Oosterwijk

8 comments

 • Leuk om je blog te lezen ! Ik wachtte met smart 🙂 Dan vertel je de waarheid over de gele lantaarnpaal en geloven ze je nog niet…

 • Hahaha geweldig! Ik volg je sinds het yes forum, ik blijf fan van je blogs. Leuk weer!

 • Viva forum bedoel ik uiteraard 😉

 • Prachtig! Weer een blog ála Werner:-) vooral de uitsmijter is geniaal haha!

 • Leuk dat jullie een reactie achter hebben gelaten. Sorry dat er zoveel tijd zat tussen mijn laatste blog bij Viva en deze column, maar ik had die rust echt even nodig. Bovendien zijn we naar Egypte geweest. Elf dagen genieten van een all-in-arrangement in Hurghada. Mijn kinderen hebben gezwommen, mijn vrouw is bruin geworden en ik heb vijf boeken uitgelezen. Kortom: de perfecte vakantie.

 • Jopie van looy

  Hier heb ik weer naar uit gekeken, ik wilde je niet onder druk zetten en je, je vakantie gunnen, maar het is zo lekker iets te lezen van jouw!
  Je allergrootste fan.

 • Wat leuk dat je er weer bent, uitgerust en wel. Ik geniet zo ontzettend van je columns!

 • Flowerpowerwoman

  He Werner, fijn dat je weer schrijft! Was al bang dat je je pen ( of toetsenbord ) aan de wilgen had gehangen!

  Leuke blog weer!
  Mja, lullig dat je een keer de waarheid vertelt en je niet gelooft wordt….

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.