Wringersgat

Een echte Brabander krijg je niet uit Brabant. De laatste die ik zag vertrekken was een goede vriendin van mij. Ze ging wonen in IJsselstein. Om een lang verhaal kort te maken: ze ging scheiden en kwam weer in ons durpke wonen. Ik was bij het ‘CD voor jou, CD voor mij’ moment. Zo, dat liedje zit nu in jouw hoofd. Vervelend hè.

Het liedje dat in mijn hoofd zit is: ‘Ik heb een zachte G, maar ook een harde L.” Hij klonk al een paar keer op de nationale radio, dus waarschijnlijk heb je hem ook gehoord. Jos van Oss, met zijn harde piemel. Ik vraag me af hoe ze die clip hebben opgenomen. Zou die worst echt zijn, of is de theorie van mijn collega waar en is het een voorbinddildo. Hoe dan ook: Jos heeft voor mij de Carnavalskraker van 2010 gescoord. Ik hos graag op de harde L van Jos.

Voordat je afhaakt begrijp ik heel goed dat een groot gedeelte van de lezers van deze blog dat zotte feest iets te maf vindt. Ik heb daar alle begrip voor. Elk jaar zie ik er ook een beetje tegenop, tegen dat Carnaval. Ik hoef het ook niet zo nodig. Er zijn ook legio zuiderlingen die hun biezen pakken en een kuuroord opzoeken, of gaan skiën (helaas, ook daar: après ski = Carnaval).

Mijn leukste anekdote over Carnavalsblindheid dateert uit de tijd dat een Tom Tom nog onbetaalbaar was en de hoofdrol wordt vertolkt door een vrachtwagenchauffeur uit Frankrijk. Hij was verdwaald, kwam toevallig mijn vader tegen, draaide zijn raampje open en vroeg: “Ou est Rijen?” Mijn vader zei: “Da’s hier!” De fransman zei: “Ici?” Mijn vader zei: “Wie?” Waarop de fransman zei: “Non, non, non, ici Wringersgat.”

In Brabant vervangen ze de reguliere gemeenteborden, door de Carnavalsnamen. Dat zorgde voor verwarring bij de fransman. Mijn vader had de grootste moeite om hem ervan te overtuigen dat hij zijn bestemming had bereikt. Die vrachtwagenchauffeur zal ook wel gedacht hebben: in wat voor maf dorp ben ik nou weer verzeild geraakt. Ook dat is Carnaval. Alaaf beste mensen, Alaaf!

3 comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.