Vakantiebaantje

Onze zoon dacht aan vakantiewerk. Zijn moeder vond dat een goed idee, maar ik? “Ach, die jongen heeft er een jaar lang hard voor gewerkt. Laat hem nou lekker genieten van die zes weken zomer.” Ik hoefde vroeger ook niet per se te werken tijdens de vakantie en daar was ik mijn ouders dankbaar voor. “Maar dan gaat hij zich alleen maar vervelen,” zei mijn vrouw. “Wat is daar nou erg aan?” zei ik. “Dan is hij straks weer blij dat hij naar school kan.”

Schoffie
Enkele weekjes later zag ik het schoffie van de overburen door de supermarkt lopen. Met rechte rug, zijn kuif in de gel en een keurig gesteven Albert Heijn blouseje aan. Bij het verlaten van de winkel zag ik hem bij de roltrappen van de Laverije met een leeftijdgenootje. Ze hadden de grootste lol terwijl ze aan de sjouw waren met een lange ketting van winkelkarretjes.

Grapefruit
Bij de Goudreinet stond een bekend gezicht achter de kassa: een voormalig klasgenootje van onze zoon. Ik gaf onze goedgevulde mand met groente aan haar en ze kon aan de slag. Ze pakte een grapefruit. “Dit is geen sinaasappel, maar een…” We hielpen haar op gang en verklapten daarna ook de namen van wat exotische groenten en fruit, zoals de passievruchten, die er voor een leek waarschijnlijk uitzien als uitgedroogde pruimen.

Luiwammes
Op mijn werk zat mijn collega te grinniken na een telefoongesprek met zijn zoon. Hij had ‘m uit bed gebeld, want hij moest naar een koeienboer op de Zwarte Dijk om te helpen bij het schoonmaken van de stallen. “De luiwammes. Hij hoeft hooguit twee uurtjes te werken voor een euro of acht, maar dan moet hij er wel op tijd zijn.” Wat later in de ochtend ging zijn telefoon opnieuw. Zoonlief was thuis met de verdiende duiten, maar hij was wel drie keer onder gescheten door een koe.

Gamen
Tijdens het avondeten vroeg ik mijn zoon wat hij had gedaan. “Niet veel. Een beetje gegamed.” Ik stelde voor om dan volgend jaar toch een baantje te nemen tijdens de zomervakantie. “Ben je van gedachten veranderd?” zei mijn vrouw. Ik dacht aan de zoon van mijn collega, die een uur onder de douche had gestaan om de mestgeur uit zijn haar te krijgen. “Ja. Ik denk dat zo’n baantje toch beter werkt dan verveling voor zijn motivatie om goed zijn best te doen op school.”

Fotocredits: Skitterphoto

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.