Rookmelder instructies

Wij hebben in huis twee rookmelders. Dat is eigenlijk te weinig. In januari ben ik jarig, dus wie dit leest weet meteen een leuk verjaardagscadeau te geven, mocht je willen komen. Vandaag liet één van onze rookmelders ons, door middel van het geven van korte piepjes, weten dat de batterij aan het eind van zijn Latijn was. Ik voorzag het apparaat van nieuwe stroomsap en controleerde meteen de werking van zijn broertje.

Het testen van een rookmelder is geen pretje. Ik heb de instructies hoe je moet testen weggegooid, maar als ze rekening houden met de welgesteldheid van de testende mens (en gezien het nut van het apparaat zou je dat wel verwachten) dan moet er aangegeven zijn dat je bij het testen gebruik moet maken van oordopjes of gehoorbeschermers. Het geluid dat je hoort als de testknop is ingedrukt zorgt voor scheuren in het trommelvlies. Alle honden in onze wijk sloegen aan.

Er is een erg treffend filmpje, waarin je ziet hoe een vrouw geblinddoekt haar huis verlaat omdat het zogenaamd in brand staat. De tijd die ze nodig heeft om te ontsnappen wordt met een stopwatch bijgehouden en als ze buiten is krijgt ze te horen hoe lang ze erover deed. Ze kijkt erg tevreden. Dan wordt gevraagd waar haar kindjes zijn. Die liggen nog binnen in hun bedjes.

Het is aan te raden om kinderen die kunnen traplopen aan te leren om het huis te ontvluchten als het geluid van de rookmelder klinkt. Maar ik geef je wel de tip om ze niet te ontzien voor wat betreft het gejank van dat apparaat. Ze moeten het echt horen. Want stel dat je op een nacht wakker wordt van de bel van de voordeur. Je doet een ochtendjas aan, daalt de trap af en trekt de voordeur open. Daar staan je kindjes, rillend in hun pyjama’s en ze vragen: “Hoe lang moeten we nog buiten blijven?”

De moeder die het overkwam stond raar te kijken. Snel bracht ze haar kinderen terug naar bed, want het huis stond helemaal niet in de hens. Hoe kwamen ze erbij? Terwijl ze haar kroost toedekte klonk op de overloop een piepje. Het was inderdaad de rookmelder, alleen was het geen alarm, maar gezeur om een nieuwe batterij.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.