Regeltjes

Een kickbike is een step met wielen die het formaat hebben van fietsbanden. Een beetje geoefende stepper gaat net zo snel als een fietser. En stoppen gaat eveneens hetzelfde, want er zit een rem op. Dus wanneer ik op mijn kickbike door het dorp sjees, doe ik dat op het fietspad. Wanneer er geen fietspad is rijd ik keurig aan de kant van de weg, net als fietsers dat van jongs af aan leren. Zo ook vandaag. Ik reed door onze straat toen er achter mij een harde toeter klonk.

Handgebaren
“Hé, wat leuk,” dacht ik. “Iemand die mij begroet. Eens even kijken wie het is.” Het geluid kwam van een blinkende bolide die ik niet herkende. Geen van mijn vrienden rijdt in zo’n dure bak. Binnenin gebaarde een pensioengerechtigd kereltje boos naar mij dat ik van de weg af moest. Hij passeerde en keek in zijn achteruitkijkspiegel, terwijl hij met zijn wijsvinger tegen zijn hoofd tikte. Nu ben ik gewoonlijk niet van de handgebaren, maar ik ken er wel een paar en ik voelde me geroepen om er een terug te maken. Het boze mannetje besloot daarop te level-uppen: hij trapte prompt op de rem.

Gevaar
Het kereltje stapte uit en begon giftig te sputteren. Hij zou me van de weg af laten halen, want hij was zelf ook politie. En ik moest maar op de stoep, want zo waren de verkeersregels. Het mannetje vond mij een gevaar voor anderen en voor mezelf. De auto waarmee hij daarnet nog binnen de bebouwde kom toeterde, blokkeerde ondertussen de straat, zonder gevarenlichten aan. Ik zei het niet, maar ik vond hem veel eerder een gevaar op de weg. Ook vormde hij een gevaar voor mijn en zijn eigen gezondheid, want hij kwam veel dichterbij dan anderhalve meter.

Nederlandse Autoped Federatie
Omdat ik de verkeersregels omtrent steppen niet van buiten ken, besloot ik toch maar mijn weg te vervolgen op de stoep. In volle vaart denderde ik langs voetgangers. Ik slingerde van links naar rechts tussen moeders met kleine kinderen door en kon dankzij de rem gelukkig op tijd tot stilstand komen toen een mevrouw plots uit een winkel kwam. Op mijn eindbestemming had ik tijd om uit te zoeken hoe het eigenlijk zit met steppen in het verkeer. De Nederlandse Autoped Federatie (jawel) adviseert om de kickbike in het verkeer te zien als fietsverkeer, maar de wet scheert alle steppen over een kam en stelt dat je op de stoep moet steppen.

Sorry
Daarom wil ik hierbij mijn verontschuldigingen aanbieden aan het boze mannetje. Sorry. Ik heb mijn les geleerd en step sinds onze ontmoeting op de stoep. Ook gebruik ik mijn middelvinger niet meer. Dat zou ook geen doen zijn, nu alle voetgangers die ik passeer voortdurend allerlei handgebaren naar mij maken. Als ze me naschreeuwen dat ik asociaal ben, laat ik ze gewoon lekker brullen. Jij en ik weten wel beter. Ik houd me gewoon aan de verkeersregels. Nou niet meer toeteren hè?

Fotocredits: Bagus Pangestu

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.