Python Pietje

Elke zomer staat hij daar weer met zijn hoge hoed en ringbaard, alsof hij de bevoegdheid van Abraham Lincoln zelf heeft, zolang hij er maar een beetje op lijkt: Piet. Ik noem hem Piet, omdat ik me altijd weer een klein kind voel als ik hem zie, jaloers op de grote kinderen die hem Pietje mochten noemen omdat ze de lente van 1 meter en 20 centimeter hadden bereikt.

Aan weerszijden van zijn dikke neus kijken zijn opengesperde ogen naar elke kleuter die met bewondering opkijkt naar hetgeen hem de toegang wordt ontzegd. Zijn vlezige onderlip lijkt naar buiten te worden geduwd door de dikke tong; daarboven zit een zwart gat waaruit geen geluid klinkt, al lijkt hij aldoor te zeggen: “Zo groot moet je zijn om mee te rijden.”

Python Pietje. Hij bewaakt sinds jaar en dag de ingang van de Python in de Efteling met zijn geel met zwart gestreepte stropdas, die te ver over zijn met bretels opgehouden broek hangt. Uit zijn sjofele colbert met zwaluwstaart, steekt een hand die de hoogte aanduidt op een rood met wit gestreepte maatstaf. Vele jaren kwam ik centimeters te kort en mocht ik niet mee; moest ik wachten terwijl mijn vader zich door twee loopings liet voeren, heen en weer werd geschud in de kurkendraaier en zich daarna weer bij ons voegde om samen met mij in een attractie te gaan waar jonge kindjes wel in mochten: de Polka Marina, of zo.

Tot die beruchte dag waarop ik ineens een harde tik voelde tegen mijn achterhoofd: de hand van Python Pietje die roerloos de lengte aan bleef geven, zoals alles aan hem bewegingsloos was. En in plaats van de blijdschap die ik verwacht had te voelen, na al die jaren hunkeren naar een rit in de achtbaan, voelde ik een geheel andere emotie: angst. Ik durfde niet.

Ik vind het nog altijd een mooie plek om mensen te kijken: de ingang van de Python. Daar zie je emoties zoals je ze nergens anders ziet, de bewonderende blikken van kleine kinderen die hun stoere vaders zien afreizen naar die enge achtbaan; gillende meiden die elkaar ophitsen; stoere jongens die met uitgestoken wijsvingers terecht worden gewezen omdat ze proberen voor te dringen, en kinderen van 1 meter en 20 centimeter, die voor de eerste keer in de Python mogen en doodsangsten uitstaan.

Python Pietje

Python Pietje bewaakt de ingang van de Python achtbaan

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.