Praten met je vrouw

praten-met-je-vrouwHet jaar is 1998. Ik ben alleen in mijn huurwoninkje en kan niet wachten totdat Charlot aanbelt. Wanneer zij er is, gaat de televisie uit. Alles moet wijken voor haar. We duiken tussen de lakens, of praten uren boven een bord koud geworden aardappelpuree. We ontdekken elkaar en willen alles van elkaar weten. Maar ik weet het al: dit is dé vrouw. Trouwen met die hap! Voor mij geen ander meer.

Geleefd
Het is achttien jaar later. We zijn allebei in de veertig en er lopen twee beginnende pubers in huis. De verbouwing van ons huis is half af. Overal ligt troep maar het moet wel worden afgestoft. Boodschappen worden in huis gehaald en verdwijnen na korte tijd alweer als afval of poep uit onze woning. En we hebben allemaal minstens twee hobby’s, waarvan er een belachelijk veel geld kost en de andere belachelijk veel tijd. We worden geleefd.

Aardappelpuree
Er zijn weken dat ik mijn vrouw amper zie. Bij het avondeten zitten we heel even met zijn vieren bij elkaar. Vooral de kinderen komen aan bod. Charlot hoeft niet te zeggen hoe haar dag was, dat weet ik wel. Ik zie het aan de manier waarop ze de aardappelpuree op haar bord smakt. Haar werk, ik weet de namen van collega’s, ik ken hun verhalen. Ik heb alles al zo vaak gehoord dat ik haar kan vertellen hoe haar dag was.

Evalueren
Een oud-collega vertelde ooit dat hij en zijn vrouw op gezette tijden bij elkaar gingen zitten om hun relatie te evalueren. Hij vertelde blij dat hij het heel fijn vond om heel eerlijk irritaties naar elkaar uit te spreken. ‘Want dan kun je er samen aan werken. Daar wordt onze relatie sterker van. Ik kan het je echt aanraden.’ Drie maanden later sprak ik hem weer en opnieuw ging het over korte gesprekjes met zijn vrouw. Alleen zat er voortaan een echtscheidingsadvocaat bij.

Ik weet dat mijn vrouw zich soms ergert aan mij. Evengoed kan ze mij weleens irriteren. Maar ik geloof niet dat liefde lang standhoudt wanneer je elkaar aldoor wijst op gedrag waar je vroeger blind en doof voor was. Bestendige liefde zit in zwijgzaamheid.

Deze blog schreef ik voor HoeMannenDenken.nl

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.