Positief denken

Het was een gezellige middag in december en al donker buiten, toen het mijn beurt was om een cadeautje uit te pakken. Het was geen verrassing wat er in het pakje zat, want ik had een scheurkalender op mijn verlanglijstje gezet en het had die vorm. Altijd leuk om zoiets te krijgen: je hangt het aan de muur en hebt er elke dag plezier van. Ik scheurde het cadeaupapier weg en was toch enigszins verrast toen ik de omslag zag. Nou ja, om heel eerlijk te zijn was ik teleurgesteld. De voorkant van de kalender was versierd met pastelkleurige bloemblaadjes en in het midden stond: “Positief denken 2021”.

Gegeven paard
Mijn moeder had het cadeautje voor mij gekocht. Ze had er ook een voor haarzelf en ze was er echt enorm blij mee. Bij ons belandde de scheurkalender op de keukentafel en terwijl de “Dirk-Jan” scheurkalender uitdunde, probeerde ik mij mentaal voor te bereiden op het onvermijdelijke: in het nieuwe jaar moest dat ding aan de muur. Nou mag je een gegeven paard niet in de bek kijken, maar dat deed ik toch: ik haalde de kalender uit het plastic en bladerde er wat doorheen. Zo erg kon het toch niet zijn? Ik las de spreuken en stelde me voor dat ik die levenswijsheid verkondigde aan iedereen die ik die dag op mijn pad tegenkwam… en dat de meerderheid van de toehoorders me dan op mijn smoel zou slaan.

Zwartgallig
Het werd 1 januari 2021 en het laatste Dirk-Jan stripje belandde in de vuilnisbak. Ik pakte de gloednieuwe scheurkalender en aarzelde. “Ik wil hem eigenlijk niet ophangen,” zei ik tegen mijn vrouw en kinderen. “Waarom niet?” vroeg de jongste. Ik gaf de kalender en vroeg om een willekeurige spreuk hardop voor te lezen. “Negen juli. Als het leven een deur voor je neus dichtgooit, open die dan gewoon weer. Het is een deur, zo werken ze.” De jongste gaf de kalender terug. “Nee, hang maar niet op.” Mijn hart ontdooide: wat heb ik toch een heerlijk cynisch en zwartgallig gezin. Maar wat moest ik nu met die dikke pil vol opgeblazen hoogdravende quotes?

Buren
Ik maakte een foto van de scheurkalender en stuurde hem naar de buren. “Gelukkig nieuwjaar! Vinden jullie zoiets leuk?” Al snel kwam er een reactie. “Bedankt. Jullie ook de beste wensen. Ja daar houden wij wel van.” Drie tellen later stond ik bij de voordeur van onze buren, blij dat we een goed onderkomen hadden gevonden voor de scheurkalender. We lopen nu wel het risico dat de buurman ons een jaar lang dagelijks begroet met een positieve spreuk, maar omdat de kalender dichtbij is hebben we ook het voordeel dat we hem af en toe een dagje kunnen lenen wanneer mijn moeder op visite komt. Al met al een geweldige oplossing. En zo begon voor ons het nieuwe jaar toch nog… positief.

Fotocredits: Bich Tran via Pexels

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.