Onze lelijke kerstboom

Met kerst versier je een boom. Van dat gebruik proberen wij als gezin elk jaar opnieuw te genieten en dat is te zien aan onze kerstmisornamentenverzameling: die neemt een derde van onze opslagruimte in beslag. We hebben minstens tien snoeren lampjes, waarvan de helft het niet doet. Maar die bewaar ik altijd, want dat is handig voor reservelampjes. We hebben ook diverse kerststallen. Ik denk dat ik op z’n minst drie kindjes Jezus in mijn schuur herberg. Aan geloof doen we niet veel, maar dat vind ik echt heel christelijk van ons.

Sentimentele waarde
De kerstzooi wordt elk jaar zorgvuldig door mij naar onze huiskamer versjouwd en daar bekijken we dan wat we gaan gebruiken. We hebben een verzameling van honderden kerstballen, vanwege onze blauw-met-witte-ballen-fase en de rood-met-gouden-ballen-fase. Sinds vorig jaar zitten we in onze bonte-boom-fase. Dat komt door de kerstballen van mijn vrouw. Zij heeft er een paar uit haar ouderlijk huis meegekregen en daar kleeft een enorme sentimentele waarde aan. Het zijn er maar een stuk of vijf, maar ze moeten per se in de boom.

Brocante
Het probleem is dat de ballen van mijn vrouw niet samengaan met onze gouden, witte, blauwe of rode ballen met bijbehorend engelenhaar. Dus moesten er bijpassende kerstornamenten komen. Van die heerlijk foute ballen met glittermotiefjes, versierseltjes en tierlantijntjes. Die hadden ze wel bij de Avri. Ik moest er alleen wel even ruim honderd euro voor aftikken. Bij elke rommelmarkt bakken vol met die rommel. Jarenlang wilde iedereen er vanaf, maar nu is al dat brocante spul weer hip en kost het kapitalen.

Kerstlampjes
De kinderen mochten daarna net als elk jaar helpen met het versieren van de boom. Met die dure ballen werd dat alleen een gespannen bedoeling. “Niet laten vallen schat! Dat is een bal van tien euro.” Natuurlijk sneuvelde er een. Even was de kerstsfeer ver te zoeken, maar toen zette gelukkig iemand snel de kerstlampjes aan. Van die gekleurde, want zowel mijn vrouw als ik mochten als kind nooit gekleurde lampjes. Ik sprong helemaal vol emotie: “Mijn God, wat is hij geweldig lelijk!”

Aubergines
Deze kerstboom was precies zoals mijn vrouw en ik hem vroeger wilden: een combinatie van wat onze ouders mooi vonden en spuuglelijk. Een boom zoals elk kind er een zou willen. Of niet, want bij de Albert Heijn verkopen ze kerstballen die nog lelijker zijn en onze dochter vindt de wortels, badeentjes, aubergines en knakworsten geweldig. Ze kocht een knakworst en hing hem ongezien in de boom, maar binnen een uur had mijn vrouw de exoot gesignaleerd en eruit gewerkt. “Nee,” oordeelde mijn vrouw. “Ahhh,” smeekte mijn dochter. “Nee,” klonk het definitief. Nu moet ze twintig jaar wachten totdat ze haar eigen ultieme kerstboom heeft die ze zelf nooit mocht: helemaal vol Albert Heijn hamsters. Wat zal ze er blij mee zijn.

Frotocredits: Pexels

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.