Onno Oplossing

Samen met illustrator Francien van Lang werk ik aan een kinderboek over Onno Oplossing. Juffrouw Grutjes en Onno bezoeken allerlei inwoners van het dorp Trobbeldam om hun problemen op te lossen. Onno heeft een bijna magisch vermogen om problemen op te lossen, zodra hij iets lekkers eet wat hij nog nooit heeft geproefd.

Speciaal voor jullie hier een fragment uit het openingsverhaal:

Er zijn in ons land heel veel scholen. In elk dorp staat er wel één, of misschien wel twee of drie. En in grote steden vind je er nog veel meer. Je kunt je wel voorstellen dat er zo nu en dan bijzondere dingen gebeuren op een school. Soms wordt een meester verliefd op een juffrouw en gaan ze trouwen. Het is ook wel eens gebeurd dat de directeur van een school de sleutel kwijt was geraakt tijdens een vakantie en dat hij via een raam naar binnen moest klimmen. En soms komt het voor dat er een konijn rond hupst in de gymzaal en dat de conciërge er op uit wordt gestuurd om wortels te kopen bij de groenteboer om het konijn daarmee naar buiten te lokken.

Nu vraag je jezelf misschien af op welke scholen dat allemaal gebeurt, maar eigenlijk is het er maar één. Deze school staat midden in het dorp Trobbeldam. De mensen in dat dorp hebben altijd pech, ze hebben altijd problemen. De groenteboer is bang voor kinderen omdat ze zijn spruitjes niet lusten. De bakker heeft last van nare dromen. In de bibliotheek is het nooit rustig want er vliegt een merel rond. En de dirigent van het orkest kan geen maat houden omdat hij steeds maar de stokjes laat wegvliegen die hij nodig heeft om de maat mee aan te geven.

Wat alle mensen van Trobbeldam niet weten is dat juist terwijl dit boek begint er iets bijzonders staat te gebeuren, wat ervoor zal zorgen dat de Trobbeldammers heel wat minder zorgen zullen krijgen. Het gebeurt op het schoolplein van de basisschool. Op de grijze tegels van het plein staat een bankje. Op dat bankje zit een bijzonder jongetje met een zakje vol boterhammen. Naast hem zit niemand, maar dat gaat zo veranderen, want er loopt een mevrouw over het schoolplein naar het bankje toe. Het is de nieuwe juf van school en ze gaat naast de jongen zitten.

Kijk voor meer illustraties van Francien van Lang op haar website: www.francienvanlang.nl

Een reactie

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.