Klunen

Raijmondus Godefriedus Norbert (Raymond) van de Klundert, de liploze schrijver uit Tilburg, ook wel bekend onder pseudoniem Kluun, kreeg onlangs uit handen van zijn erudiete uitgever Joost Nijsen een diamanten boek. Zoiets komt niet over op foto’s, maar in het echt zag het er glimmend en glitterend uit. Dat kan ik zeggen, want ik was er bij (om dit verhaal voor te lezen).

Kluun heeft mij weer aan het schrijven gekregen. Ik las zijn boek, wist hoe het werd afgekraakt door recensenten en wist tevens hoeveel er van dat boek verkocht waren, en trok de conclusie dat je dan misschien niet het talent van A.F.Th (voor vrienden gewoon Theo) hoeft te hebben om een boek te kunnen slijten bij een publiek, mits je een goed verhaal hebt te vertellen.

Tien jaar voordat ik KEVBDD (populaire afkorting voor Komt een Vrouw bij de Dokter) in mijn handen kreeg gedrukt door een vriendin, was ik gestopt met schrijven. Er was een vrouw in mijn leven gekomen en er kwam een huis om in te wonen en dat huis was zo groot dat er ook nog twee kindjes in pasten, dus kwamen die er ook. De schrijfjeuk bleef, maar mijn tijd had ik nodig voor het behalen van werkgerelateerde examens en het schrijven, ach, wat was daar nu eigenlijk mee te behalen?

Kluun zette me ertoe om weer te gaan schrijven. Zijn succesverhaal is bemoedigend. De eerste versie van zijn bestseller kent een overdaad aan overbodige scènes, pretentieuze nulhoofdstukken die nergens over gaan en ook nog een boel typefouten. Geloof me, redacteur Janneke Steinz heeft er haar handen vol aan gehad, maar het boek kwam er en scoorde.

Kluun heeft over het tot stand komen van zijn boek erg veel nuttige informatie op zijn oude site staan, die nog altijd online staat. Je kunt er lezen hoe hij zijn eigen marketing talent inzette om de stempel ‘de nieuwe Turks Fruit‘ te koppelen aan zijn boek. Een directors-cut versie is er te verkrijgen in PDF formaat. En hij schrijft over zijn gang langs diverse uitgevers. Voor amateurauteurs is het een Walhalla van nuttige tips.

In 2006 richtte Kluun samen met Marcel Pantera Nightwriters op, een collectief van bekende schrijvers die literair entertainment brengen. Nightwriters geeft ook onbekende schrijvers de kans om in de schijnwerpers te staan. Twee jaar nadat ik het boek van Kluun las, schudde ik hem de hand en mocht ik tijdens de ‘Five Minutes of Fame’ mijn verhaal voorlezen. En daarmee was voor mij de cirkel rond. Bedankt Kluun, voor het zetje dat ik nodig had. Nu eens kijken hoe ver ik kan komen.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.