Haar? Waar?

Eens, in een ver verleden, toen een kilobyte nog heel wat voorstelde, een encyclopedie op papier nog zin had, muziek nog op vinyl stond en een telefoon niet in je broekzak paste, had ik schattig krulhaar, net zoals mijn zoon had gedurende de eerste drie jaren van zijn bestaan. Ook bij hem verdween de koddige bos krullen na zijn vierde verjaardag.

In de tijd dat de walkman nog het formaat had van een gemiddelde damestas en je computerspelletjes zoals Pacman alleen speelde op de kermis op reusachtige, zwarte koelkasten met een bolle monitor, droeg ik een matje in mijn nek. Erg fout en zo jaren tachtig als een auto met gele koplampen.

Tijdens de opkomst van het Internet, negeerde ik dat medium volkomen om mij te richten op de kunstacademie. Ik liet mijn haar groeien tot op mijn schouders en iets van de vroegere krul liet zich opnieuw zien door de slag in mijn haar. Sporadisch werd ik aangesproken als mevrouw, zelfs als mensen me in het gezicht aankeken. De schaar ging erin. Mijn haar toonde zich verslagen en trok zich terug, iets teveel naar mijn zin.

Gelukkig heb ik mijn vrouw nog kunnen trouwen met haar op mijn hoofd, al hoorden aanwezigen mijn moeder tijdens de huwelijksvoltrekking een tikkeltje te hard zeggen dat ik de kaalheid van mijn vader al had overtroffen.  Ik heb een dik boek met foto’s waarop ik haar heb, die ik mijn kinderen later kan tonen, als ze niet meer kunnen geloven dat er ooit iets op mijn kruin groeide.

Soms vraagt iemand mij of ik het erg vind om weinig hoofdhaar te hebben. Ik begrijp waarom die vraag wordt gesteld, want voor bijna iedereen is het haar een constante bron van zorg, frustratie en ergernis. Mensen met stijl haar kopen een krultang en mensen met krullen willen het stijl. Ik heb bijna alles gehad: krullen, stijl, lang, kort en nu ik ben belandt in het eindstadium van mijn haar kan ik eerlijk zeggen: het is goed geweest, ik heb er vrede mee.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.