Nepfietsen voor geld

Elektrische fietsDe provincie heeft iets nieuws bedacht. Ze willen forenzen uit hun auto halen en ze op een fiets zetten. Niet zomaar een fiets, nee, dat zouden die arme automobilisten met hun gasvoet en waterballonlongetjes niet trekken. Zie je al ploeteren, al die kilometers op een vervoersmiddel dat ze doorgaans alleen kennen omdat ze er altijd keihard voorbij zoeven? Ze gaan elektrisch fietsen.

Uithoudingsvermogen
Ach, de elektrische fiets. Je ziet dit vervoersmiddel steeds vaker. Een oma die wel heel erg snel gaat? Een scholier die ondanks windkracht vier, fier rechtop fietst? Niet lang geleden viel mijn mond daar nog van open. Maar lang hielde ze mij niet voor de gek. Hier was geen sprake van een oma met een ijzeren uithoudingsvermogen of een scholier met een afgetraind lijf: ze fietsen niet echt. Ze deden gewoon alsof.

Goedkoop
Nepfietsen is een mooi alternatief voor autorijden, stelt de provincie. Het is gezond, goed voor het milieu en het is goedkoop. Je vermindert de kosten aan onderhoud van je auto, geeft minder geld uit aan benzine en dat peperdure abonnement van de parkeergarage kun je opzeggen. Eigenlijk haal je de kosten van zo’n dure fiets er binnen een paar maanden uit.

Bonus
Maar dat is nog niet genoeg voordeel, want de provincie weet dat je automobilisten niet zomaar loswrikt uit hun auto. Daarom krijgen mensen die hun auto verruilen voor een elektrische fiets ook nog een bonus. Voor elke dag dat ze op de fiets stappen krijgen ze een belastingvrij bedrag tot maximaal duizend euro. Voorwaarde is dat je niet echt fietst. Iemand die zelf gaat fietsen moet het doen met de standaard vergoeding van het fietsplan.

Derailleurversnelling
Ik snap dat de provincie de verkeersdruk wil verminderen en dat ze ervoor willen zorgen dat het milieu minder wordt belast. Toch vind ik het een rare regeling. Ik fiets naar mijn werk op een sportfiets met carbon voorvork en een derailleurversnelling. Ik heb bovenop de standaardvergoeding extra kosten gemaakt om mijn fiets sneller te maken. Maar ik krijg geen bonus. Misschien moet ik voor de sier een batterij op mijn fiets plakken.

Scooter
Goed, ik snap dat niet iedereen sportief fietsen een aantrekkelijk alternatief voor autorijden vindt. Elektrisch rijden is dat wel. Waarom ontvang je dan geen bonus per gereden kilometer als je op een elektrische scooter rijdt? Blijkbaar vindt de provincie dat je alleen recht hebt op een extra vergoeding wanneer je trapbewegingen maakt met je benen.

Ik vind het raar. Maar nog vreemder vind ik dat de provincie geld beschikbaar maakt voor luxe in een tijd dat we heel goed moeten nadenken over wat we met gemeenschapsgeld doen.

CC Foto: Privébezit

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.