De man van de bekkens

Vooraan op de stoel zit de man van de bekkens. Links van hem zit de percussionist. Ze kunnen het goed vinden met elkaar. Samen met de man die slaat op de grote trom vormen ze het ritmisch gedeelte van de fanfare, oftewel: het dweilorkest. Ze zitten op een verhoging naast het podium waar vandaag enkele tonpraters hun sauwel zullen houden. Samen met het koperwerk dat achter hen staat, zullen zij de pauzes opvullen met wat leuke deuntjes.

De knieën van de man met de bekkens staan ver uit elkaar, dat is voor het uitbuiken. Tussen zijn schoenen in staat zijn eerste pilsje. Hij is er klaar voor, zijn handen zitten al in de zwartleren handschoentjes waaraan de bekkens vastzitten. Ik zie hem voor me als kind, marcherend door de keuken van zijn moeder met in elke hand de deksel van een pan. Het zat er al vroeg in.

Hij heeft altijd al van de fanfare gehouden. Maar de schuiftrompet, daar maakte hij enkel ongelukken mee; na de eerste proeflessen ging de urn met tante Kaat omver. Een drumstel, dat mocht niet want ze bewoonden een rijtjeshuis met agressieve buren. Voor het zwaardere koperwerk ontbrak hem de lucht. Het goede eten van zijn moeder drukte destijds al net iets te zwaar op zijn longen.

Ze spelen een deuntje en hij klapt mee. Af en toe mag hij extra hard, op de juiste momenten. Soms vergist hij zich, dan lacht hij even naar zijn ritmische broeders. Komt door het bier. Ook laat hij af en toe een boer, precies op de maat. Hij spant zich in. Ik zie een zweetrondje verschijnen ter hoogte van zijn navel. Af en toe moet hij bukken omdat hij bij de lage noten bijna wordt geraakt door de schuiftrompet, maar hij heeft er schik in.

Drie uur later, tegen het einde van de avond, zijn er al heel veel glazen pils leeggedronken. De blazers lallen door hun toeters en het klinkt allemaal net iets minder scherp. Maar onze man met de bekkens verbloemt het vals gejank met enkele goedgemikte kletsers, onbevreesd voor scheve noten. Hij houdt de polonaise in gang, want met Carnaval is de klets van de bekkens al muziek genoeg.

Smulnar Jurgen

Jurgen, de man met de bekkens

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.