Blup, zei de muis

Het beddengoed wassen wij wel eens samen met andere kleding. Anders is het zo’n halfvolle trommel en blijf je wassen. Ik denk dat de meerderheid zo wel wast, maar ik wil je de was niet voorschrijven. Het komt voor dat er sokken of onderbroekjes door het beddengoed worden gevangen. Dan moet je zo’n natte prop uit het diepste van het dekbedovertrek opvissen. Herkenbaar, niet? (Ja, een wassende man, dat ben ik, dus ik kan erover mee praten.) Onlangs nog had vrat de enorme muil van het overtrek een rompertje en een dode muis. Een dode muis? Gadver, een dode muis!

Eerst zag ik het lijkje aan voor een grote dot stof, dat had een mogelijkheid kunnen zijn, ook al gebruiken we met regelmaat de stofzuiger. Het had evengoed een kattenbal kunnen zijn, maar we hebben geen kat. Zonder een vermoeden te hebben wat ik daadwerkelijk in mijn handen hield, pakte ik de dode muis op om hem meteen weer op de grond terug te gooien zodra mijn brein registreerde dat de prop nageltjes had en een kopje. Een kopje met een gat in de schedel weliswaar.

Goed, voordat iedereen denkt dat wij een huishouden hebben zoals Belinda Meuldijk wil ik ter verdediging inbrengen dat wij onze wasmachine en droger in de schuur hebben staan. Met mooi weer staat de deur wel eens open en een muisje kan zo naar binnen glippen. Waarschijnlijk heeft het muisje zich verscholen gehouden tussen de stapels was die uitgesorteerd op de grond lagen – fout, doen we niet meer. Vervolgens is het muisje gewassen, gescalpeerd en tenslotte in de droger opgewarmd tot zestig graden, voordat het landde op de vloer van de huiskamer tijdens het opvouwen van het beddengoed.

De was mocht een tweede ronde in de wasmachine en ondergetekende mocht de puzzelstukjes van de muis (5 stukjes, niet zo moeilijk) bij elkaar gaan zoeken. De hersenmassa en schedelstukjes vormden grijze vlekken in de stof van het beddengoed en het staartje trof ik aan op de bodem van de wasmand.

Wessel zag er de humor wel van in. Tijdens het avondeten trakteerde hij ons op diverse muisgerelateerde uitspraken: er komt een muisje aangekropen…. kielekielekiele… Piep zei de muis in het voorhuis. Nou ja, het zal eerder geklonken hebben als blup.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.