Bikkels

Doordeweeks zie je ze rond de klok van zeven tevoorschijn komen uit brandgangen, schuren, poorten en een enkeling via de voordeur: horden pubers. Ze zijn regelmatig te klein voor hun gigantische fiets en hebben vaak te lijden onder het gewicht van de bagage die ze meezeulen. Ze rijden solo, luisterend naar muziek, of scholen samen aan de randen van het dorp voordat ze in een lange slinger naar school toe rijden.

In de tijd dat er nog haar op mijn hoofd stond en ik puber was, zei meneer Eddy, destijds leerkracht van groep acht op basisschool de BVM in Rijen, dat ik nog nog niet rijp genoeg was voor de dagelijkse rit naar Dongen of Breda. We hadden gelukkig nog een MAVO in het dorp, dus ging ik naar de Witrijt. Daar woonde ik op vijf minuten wandelen vanaf. In de pauze kon ik gewoon thuis lunchen. Wat een luxe. En wat was ik toch een watje!

Want de pubers van tegenwoordig moeten elke schooldag ons dorp uit. Er is geen andere keuze. Dagelijks trappen ze vele kilometers en elektrisch fietsen doet maar een enkeling. Ze begeven zich in alle windrichtingen, vaak met tegenwind en regelmatig met de regen in hun gezicht. In de winter moeten ze door de kou en over gladde wegen. Soms worden ze door de hemel beschoten met hagel. Maar ze gaan er doorheen. Ze moeten wel. Als ze te laat op school zijn krijgen ze nog straf ook!

Een poosje terug ging onze zoon met wat vrienden van school een eigentijds gezelschapsspel spelen bij een vriendje thuis. Na afloop hoorde ik dat ze niet compleet waren. Een scholier uit Oosterhout mocht niet naar Rijen fietsen. Er stond wat wind en in de verte klonk er gedonder. Zijn moeder vond het te gevaarlijk buiten.

Ik vroeg wat mijn zoon daar van vond. Hij haalde zijn schouders op, maar natuurlijk maakte hij hier wel een soort van statement. Ik glimlachte en zei niets. Natuurlijk snap ik die Oosterhoutse moeder, want wie voelt zich niet een tikkeltje bezorgd wanneer het stormt terwijl het grut naar school moet? Je wil niet dat je kind gefrituurd wordt door de bliksem. Maar dat gevoel van ongerustheid stelt helemaal niks voor vergeleken bij de trots die ik voel voor de pubers van ons dorp. Want ze doen het maar mooi. Ja, die bikkels van ons komen er wel.

Fotocredits: Mikael Colville-Andersen

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.